Oude telefoons zijn kinky

Oude telefoons zijn kinky

Tijdens het surfen op het internet, kwam ik een grappig artikel wat je met een oude telefoon kan doen. Niet zo’n telefoon met een scherm, maar zo’n originele oude uit de vorige eeuw. Met een hoorn wat je met twee handen kan vasthouden en een robuuste kast met draaischijf.

Ken je ze nog? Wellicht heb je er ook nog eentje thuis liggen op zolder. Bellen doe je er allang niet meer mee. De vaste telefoonlijn heeft plaatsgemaakt voor mobiel internet met 5G. Moet je het daarom maar weggooien? Welnee! Je kunt er altijd nog een muziekdoos van maken.

De uitvinder van dit leuke speeltje had er eigenlijk een ander doelgroep voor in gedachten. De wonderfoon, zoals hij het noemt, zou een mooi hulpmiddel kunnen zijn voor demente ouderen.

De Wonderfoon is een oude PTT-telefoon, type T65 (tafelmodel) of W65 (aan de wand), die is omgebouwd tot mini-jukebox met behulp van een Raspberry Pi. Als je de hoorn van de haak neemt, hoor je de kiestoon en als je daarna een nummer tussen de 0 en de 9 kiest hoor je een liedje uit het verleden, van Wim Sonneveld via Nikkelen Nelis tot Dorus en z’n jas met twee motten.

De wonderfoon is inmiddels zo’n succes, dat aan de vraag bijna niet te voldoen is. Daarom heeft men nu de mogelijkheid gegeven om de telefoon zelf inelkaar te knutselen. Dat geeft de liefhebber de mogelijkheid om helemaal zijn eigen songlist samen te stellen. Dat hoeft natuurlijk niet perse muziek te zijn, maar kunnen ook verhalen, podcast of hoorspelen (ken je ze nog?) zijn.

Niek van Weeghel heeft het originele ontwerp van de Nijmeegse ICT’er en uitvinder Leo Willems vereenvoudigt, zodat je voor 30 euro een Wonderfoon maakt. De handleiding met open source software vind je hier

Hieronder een filmpje van de werking van zo’n verbouwde telefoon. Inmiddels zijn er meer varianten van dit concept uitgewerkt en kun je kiezen uit diverse bouwtekeningen. Pak de soldeerbout en schroevendraaier: knutselen maar!

BOXNUMMER 619