Wat is BDSM? Enkele termen en verklaringen

Dominant of onderdanig

Voor veel mensen hebben deze termen een verschillende gevoelswaarde. Om deze tekst eenvoudig te houden, zullen we ons tot de termen Dominant en sub beperken.

Allereerst onderscheiden we gevers en ontvangers. Deze verdeling is eigenlijk te eenvoudig gesteld. Er wordt van beide kanten gegeven, namelijk datgene dat de andere partij emotioneel het meest nodig heeft.             
De Dominant geeft op een heel specifieke manier persoonlijke aandacht. De sub geeft de Dominant volledig vertrouwen en daarmee de macht om de grenzen, die van te voren afgesproken zijn, op te zoeken. Daarmee geven ze elkaar de mogelijkheid om hun fantasieën en diepste verlangens waar te maken. In de spelbeleving lijkt het alsof de Dominant de baas is, maar het is in feite de sub die de grenzen van het spel, waar de Dominant echt niet over heen mag gaan, aangeeft…….paradoxaal, maar waar. De “sub” bepaalt eigenlijk het spel!

In alle variaties in het BDSM-spel zijn er drie hoofdtypen te onderscheiden.

                                                                  BD = Bondage and Discipline             

                                                                  DS = Dominance and Submissive             

                                                                  SM = Sadomasochisme

BD: bondage and discipline.             

Het Nederlandse begrip “Bondage” is het vastbinden van iemand met touw, ketting, plastic, handboeien, enz. Het Engelse begrip Bondage is breder . Dat gaat ook om verbinding en je geborgen mogen voelen.

Discipline is het opvoeden  (‘africhten’) van iemand. Dat kan b.v. door het stellen van regels of het spelen van een rollenspel. 

 

DS: Dominance and submissive.                                                

Een spel met emoties, met psychische gevoelens. De sub wil zich onderwerpen aan die ander en de verantwoordelijkheid voor het spel en zichzelf los (mogen) laten. Iemand die dominant is, wil de leiding hebben. Dat kan van heel subtiel op een voetstuk willen worden gezet tot een partner dusdanig domineren dat die bijna niets meer doet zonder toestemming of opdracht.

Iemand die onderdanig is in het SM spel hoeft helemaal niet onderdanig te zijn in het dagelijks leven. Veel onderdanige vrouwen en mannen zijn in het dagelijks leven juist heel dominant.

 

SM: Sadomasochisme.            

Sadisme en masochisme wordt veelal geassocieerd met beulen  en geweld. In de combinatie SM gaat het niet om iemand pijn doen, maar om het geven van pijn. Dat is een wezenlijk verschil. De “sadist(e)” geniet van de reactie van zijn of haar partner: het trekken van de spieren, het volhouden omdat juist deze partner de pijn geeft, de tranen en de gezichtsuitdrukking. Dat ontroert en geeft een geweldig gevoel.

Voor een masochist is pijn een lichamelijke sensatie die het lichaam gevoeliger maakt, het warm worden van het lichaam en de aanmaak van endorfine. Vergelijkbaar het maar met wat er in het lichaam van een topsporters gebeurt. Sommige masochisten worden high van een flink pak slaag. Een sadist kan dominant zijn, maar dat hoeft niet. Omgekeerd hoeft een dominant persoon niet sadistisch te zijn. Ook hoeft iemand die graag een bondage krijgt, niet perse onderdanig of masochistisch te zijn.

BDSM heeft een breed scala aan aspecten en disciplines. Mocht je hier serieus meer over willen weten, kijk dan eens op de volgende websites: